Arton Vapaavuoro- Blogi He puhuvat eniten, joilla on vähiten sanottavaa.

Putous, kansakuntaa yhdistävää kulttuuria

Lähestyn tätä kysymystä perin merkillisestä näkökulmasta. En nimittäin itse ole katsonut kyseistä ohjelmaa, en ainakaan sen enempää kuin mitä ohjelmaa esittävissä demoissa näytetään ja niiltähän ei tietenkään voi millään välttyä.

Itseasiassa juuri nämä demot ovat tuhonneet minulta kaiken mahdollisen mielenkiinnon kyseisiä ohjelmia kohtaan. Ne ovat minusta olleet varsin surkeita. Tutut ja tuntemattomat näyttelijät ovat vetäneet päälleen jotain hassua, naamalla joku paksu meikki, tukka kummallisesti pyntättynä ja naamalla jokin ihmeellinen virne, vartalokin jotenkin hassusti.

Sitten nämä naurettavat ja säälittävät hahmot yrittävät esittää jotain karrikatyyristä hahmoa, jonka pitäisi olla hauska, tai jonka pitäisi huvittaa tai naurattaa katselijaa. Minua tuollainen pikemminkin itkettää tai säälittää.

Sitten kuulen radiosta että putous onkin jonkilainen kansakuntaa yhdistävä tekijä, ohjelma joka kerää isät ja äidit, lapset ja isovanhemmat, samaan aikaan ruudun ääreen nauttimaan näistä minun mielestäni hirvittävistä ja huonosti esitetyistä, täysin epäuskottavista karrikatyyreistä. Sitten tästä ohjelmasta keskustellaan rattoisasti kotona ja työpaikoilla.

Minusta näyttää jopa etteivät Putouksen näyttelijätkään nauti työstään, vaan heillä on kaiken näyttelemisen takana tunnetilana kärsimys ja piina, joka jotenkin huokuu kaiken sen teennäisyyden takaa.

-------------------------------------

Onhan noita suomen kansan rakastamia hirveitä karrikatyyrejä toki ollut ennenkin.

Kun uuno turhapuro oli nuori ja Vesa Matti Loiri oli nuori ja minäkin nykyistä nuorempi, taisin vähän digata Loirin Turhapuro- esitystä. Siinä oli minun mielestäni silloin jopa jotain ideaa ja se oli hauska. Mutta kuin sitä Turhapuroa tuli lisää ja lisää, kuten minulle ja Loirille ikää, niin se alkoi yhä enemmän kyllästyttämään ja tympimään. Tänään en enää pysty muistamaan, tai edes kuvittelemaan, mikä minua Turhapurossa ensivaikutelmana joskus miellytti.

Samanlainen tympeä hahmo oli myös Koivusalon Pekko Aikamiespoika ja taitaa niitä olla vielä muitakin.

---------------------------------------

Hyvällä tosin muistelen joitain vielä vanhempia koomisia hahmoja, Severi Suhosta, Pekka Puupäätä ja Pätkää, Justiinaa, sekä Eemeliä.  

Diggaan edelleen Aku Korhosen ja Siiri Angerkosken esittämiä kansanomaisia humoristisia hahmoja eri elokuvissa. Minusta näissä viimeksimainituissa ei ollut sellaista teennäisyyttä kuin Aikamiespojassa, Turhapurossa ja Putouksen hahmoissa.

Kenties noiden vanhojen aikojen osalta aika vain kultaa muistot. En ole ihan varma kestäisivätkö nekään kriittistä tarkastelua, jos sitä nyt niidenkin kohdalla aloittaisin harrastamaan. Minusta vain Aku Korhonen ja Siiri Angerkoski ja monet muutkin vanhat näyttelijät, Esa Pakarinenkin,  olivat niin paljon aidompia ja hauskempia ja uskottavampia omissa tulkinnoissaan, kuin mitä nämä nämä nykyiset ovat.

Petelius ja Kinnunen pitää tässä vielä kyllä mainita. He olivat kuitenkin sentään jotain, kuten  vanha Pentti Siimes, Hannes Häyrynen, Helge Herala ja eräät muutkin vanhemman kaartin hyvät näyttelijät ja koomikot.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kyllä se vasta koomista olisi, jos Pekka Puupää tulisi nyt lauantailtaisin töllöstä.

Aika kultaa, mutta on mennyt kyllä pahasti ohitse Justiinan aika jo, sehän oli muistaakseni edellisellä vuosituhannella.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Televisio-ohjelmista parhaita ovat juuri ne, jotka kokoavat perheenjäsenet koloistaan yhteen. Sisällöllä elitismin tai tyylikkyyden puolesta niin väliä, kunhan se kiinnostaa riittävästi eri ikäisiä ja yhdessä olo on mukavaa.

Tyylikkyyteensä tai intellektiudentunteisiinsa käpertyneet jurnuttakoon koloissaan. Putouksessakin näyttelee sukupolvensa kiistattomia lahjoja maailmalle, kuten Riku Nieminen tai Krista Kosonen. En kehtaisi asettua heidän yläpuolelleen ja kiitän, että saan heidänlaisiaan seurata.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hyvä että näyttelijä tekevät kevyempää viihdettä välillä, sitähän se oli Repe Helismaan ja Esa Pakarisenkin viihde aikanaan.

Krista putosi, vaikka on samaa tasoa ellei paras kaikista, mutta roolihahmo oli masentavaa katseltavaa.

Henkilöt toistavat itseään ja he tietävät sen, mutta tekevät sitä silti.

Ansku oli viimeksi vaisu, vaikka herttainen olikin, Jäbä taas alkaa polkemaan paikoillaan. Toivoisin Jäbälle kärkisijaa siitä huolimatta, eli tsemiä Kuustoselle.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Putouksessakin näyttelee sukupolvensa kiistattomia lahjoja maailmalle, kuten Riku Nieminen tai Krista Kosonen. En kehtaisi asettua heidän yläpuolelleen ja kiitän, että saan heidänlaisiaan seurata."

En kiistä esiintyjien lahjoja, mutta kyseisten karrikatyyrien esittäminen ei mielestäni voi tehdä oikeutta kenellekään näyttelijälle.

En kovin paljon seuraa myöskään suomalaista vakavammaksi tarkoitettua viihdettä nykyöön, mutta sen verran kyllä, että olen nähnyt kyseisiä näyttelijöitä vakavammin otettavissa rooleissa ja selviytyvän niistä hyvin.

En tiedä oikein pitäisinkö vai enkö pidä nykyisestä tyylistä alinäytellä, kun ennenvanhaan ongelmana oli lähinnä ylinäytteleminen. Mutta kyllä nykyäänkin osataan tehdä hyviä juttuja, kuten ennekin.

Muistan esimerkiksi mainion TV- sarjan joka koski lapin jätkää. Pääosaa näytteli minun mielestä mainiosti sama näyttelijä joka näytteli Jukolan Jussia Turkan Seitsemässä veljeksessä. Tämä näyttelijä on mielestäni ollut mainio muissakin osasuorituksissaan. Nimi on kai Kai Lehtelä ja kyseinen lapin jätkä jota hän esitti oli Mosku nimeltään, kun nyt oikein muistelen. Voi olla että muutakin erinomaista on tehty viime aikoina, mutta en ole kyllä oikein seurannut.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Mä symppaan, ilmeisesti yhtenä harvoista, noita Kososen hahmoja. Hän on kertonut haastatteluissa hankaluuksistaan suhtautua itseensä, lapsesta nuoruuteen, pitkänä "poikatyttönä", joka on takuulla katsellut itseään peilistä useasti liian ankaran kriittisesti.

Noissa hahmoissa näkyy tuo historia. Ne on kaikki rakennettu itseiljetyksen ympärille ja tosi taitavasti. Kansa keskimäärin valitettavasti näkee vaan sen iljetyksen. Mä taas tykkään, kun niissä on substanssia ja KK vetää roolinsa tosi taitavasti. Hän on uskomattoman muuntautumiskykyinen ja historiansa itsekritiikin painolastista selvinneenä nyt tavattoman ihastuttava nainen.

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Miä putosin jo putouksesta,en miä enää jaksannu..yritin nyt tätä viidettä kautta.mut ei,niin ei.Sen minkä katoin,niin muutamat sketsit oli ok,mut nää haahmot on jo niin nähtyjä..ei iske.Tekijöistä,näyttelijöista ja muista..ei pahaa sanottavaa,mutta tuntuu jo niin ennen nähdyltä..ehkä miä oon vaan jo niin vanha.Vaikka kuinka on hyvä,niin tällainen vuosittainen uudistuminen ottaa koville osaajallakin..rajansa kaikella.Ehkä tää ois jo viimenen kausi..ehkä ens vuonna joku uus toisenlainen systeemi..vaikkei sekään lienee niin helppoa.Ei mitään uutta auringon alla,mut miä olen kaipaillu jotain tietokilpailuntapasii,mitä ei oo vuosiin näkynnykkään..tuli vaan mieleen.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Kuuleppa Arto veit sanat suustani!
Olen ajatellut ihan samaa. Epäilin jo oman huumorintajuni kuivumista.

Tuo Putous on kuulemma Suomen katsotuimpia televisio-ohjelmia!?
Lastenlasteni innon ymmärrän.

Hyvien näyttelijöiden alas ampumista, todellinen "putous".

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Putoukseen päädyttyään nämä näyttelijät päätyivät kylläkin vähän joka leffaan ja TV-sarjaan ja esiintynevät tuotapikaa Olympiastadionilla KAHDESSA perättäisessä näytännössä!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Putousta on ollut jo liian monta vuotta. Tänään Iltalehdessä todettiin, että se on lapsille liian härski. Joku totesi ilmeisesti tuottajista, että ei se olekaan lastenohjelma. Minkäs teet, että katselevat, kun muutakaan ei taida olla samaan aikaan tarjolla ja äiskä ja iskä ovat kiinni Putouksessa. Eihän silloin voi olla muulla tavoin yhdessä. On se tietyn ikäpolven ohjelma. Ehkä meistä ikääntyneemmistä on tullut kriittisiä ja joskus rsyyntyneitä turhan tuntuisista juonnoista. Toki vaatiihan Putous näyttelijöiltä tilannetajua ja luomiskykyä ja osoittaa se näyttelijätyön eri puolia.

Puheenaiheeseen liittyvää