Arton Vapaavuoro- Blogi He puhuvat eniten, joilla on vähiten sanottavaa.

Jalkapallon MM- kisat toisesta näkökulmasta.

Näkökulmani on sellainen että olen tietoisesti päättänyt jättää kisat väliin. En siksi että vihaisin jalkapailoa, tai etten piittaisi siitä. Kyllä minuakin kiinnostaa jalkapalloakrobatia, taitavat pelaajat, suuret rahat, intohimot, pelitaktiikat, väitteet sopupeleistä ja kaikki mikä liittyy jalkapalloon. Olen vain valinnut että jätän väliin, jotta aikaa riittäisi muuhunkin.

Toki jalkapallolta ei voi kokonaan välttyäkään, kun jokapaikassa mediassa siitä puhutaan, otetaan kantaa, fanitetaan, ihmetellään tuloksia ja tehdään veikkauksia.

Tältä pohjalta olen tehnyt kisoista sellaisen huomion, että lähes kaikki pelit pääyyvät hyvin pienellä maalierolla, joko jatkoajalla, tai peräti maalipotkukilpailuissa. Jotkut pelit päättyvät suureen maalieroon, mutta se ei todennäköisesti johdu paremmuuserosta, vaan siitä että jompi kumpi joukkue on jotenkin henkisesti repsahtanut kyseisessä ottelussa, maksetuista otteluistakin puhutaan.

Ihmeelliseltä tuntuu että joskus joku vähäväkinien maa, kuten Kreikka tai Portugali, pystyy voittamaan arvoturnauksen, päihittämään maat joissa on paljon väkeä ja paljon porukkaa jalkapalloharrastuksen piirissä. Pienestä porukasta voi siis koota yhtä hyvän, tai lähes yhtä hyvän joukkueen kuin isommastakin porukasta.

Tämä kaikki kertoo vahvasta ja tasaisesta jalkapallokulttuurista ympäri maailmaa ja siitä että kaikkialla suuret massat harrastavat tätä urheilulajia. Se selittää tasaisuuden, eli että isoissa turnauksissa kuka tahansa voi voittaa kenet tahansa ja ns. ennakkosuosikit voivat tippua.

Kaikki jotka pääsevät mukaan loppupeleihin, olivatpa ne ns. suosikkeja, tai yllättäjiä, ovat päässeet mukaan monen tiukan matsin kautta, joissa matseissa heidän selviytymisensä jatkoon on ollut usein hiuskarvan varassa.

Pelaajat ja joukkueet ovat kaikki ammattilaisia, innostuneita ja sitoutuneita, mutta pelien lopputulos on useimmissa tapauksissa arpapeliä. Tsoeroja joukkueilla ei ole, paitsi tilapäisiä, jos joukkueella on jostain syystä huono päivä tai hyvä päivä.

Mielestäni olen tehnyt hyvän ratkaisun, kun olen päättänyt jättää kisat väliin, niistä saa ihan tarpeekseen, kun näkee uutiskatsausten tulokset ja välähdykset pelitilanteista. Kommentteja ja spekulointeja kuulee ihan tarpeeksi, ilman että tarvitsee lukea erikoisartikkeleita tai kuunnella tai katsella erikoislähetyksiä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Puheenaiheeseen liittyvää

Tämän blogin suosituimmat